RendszámokMinden magyar rendszám

Utazás busszal az Egyesült Államokban

A buszos utazás más szerepet tölt be az Egyesült Államok autós kultúrájában, mint a legtöbb országban. Mivel az Egyesült Államok területe olyan hatalmas, a repülés gyakran a legvonzóbb közlekedési lehetőség a városok közötti utazáshoz, és az ára meglehetősen versenyképes, ha figyelembe vesszük az időt és a kényelmet. Rövidebb távolságok esetén az Egyesült Államok belföldi utazói számára általában az autózás az első választás. Az öt-hat óránál rövidebb útvonalakon azonban szinte mindig a busz a leggazdaságosabb és gyakran a legkényelmesebb utazási forma. Továbbá, mivel az Amtrak (az országos vasúti szolgáltatás) továbbra is csökkenti az állami finanszírozást, a buszjárat gyakran az egyetlen földi közlekedési lehetőség sok célállomás számára. Azok a látogatók, akik azt tervezik, hogy ragaszkodnak a nagyobb városokhoz, valószínűleg kényelmetlennek, drágának és szükségtelennek találják az autót. Ezért a buszozás a célállomások között nagyszerű lehetőség.

Sok amerikai némi megrendüléssel tekint a buszon való utazásra, és akár megérdemelten, akár nem, az Egyesült Államokban a buszközlekedés gyakran meglehetősen egyszerű hírében áll. Valójában a szolgáltatás színvonala nagyon eltérő az autóbusz-fuvarozók között. Egyes fuvarozók, mint például a kaliforniai LuxBus vagy a floridai Transfloridian, luxusbuszokat kínálnak, és olyan szolgáltatásokat kínálnak, amelyek manapság még a légitársaságoknál is ritkán találhatók meg, mint például a fedélzeti szórakoztatás, valamint az ingyenes étel- és italszolgáltatás. Ennek ellenére a normál buszjárat általában inkább a költségvetés szintjén van, és kevés szolgáltatást kínál. Az étkezési lehetőségek inkább egy tízperces megállást jelentenek egy út menti gyorsétteremben, mint a fedélzeti étkezési szolgáltatás.

Az Egyesült Államok busziparát a Greyhound uralja, amely az egyetlen megmaradt országos autóbusz-szállító. Számos más vállalat, például a Trailways és a Coach USA független tulajdonú busztársaságokból áll, amelyek megosztják a marketingfunkciókat és a márkaépítést. Emellett számos erős regionális szereplő van az autóbusz-iparban. Miközben ezek a cégek versenyeznek a Greyhounddal, gyakran olyan útvonalakon osztoznak meg szolgáltatást, amelyeken nincs elég forgalom két fuvarozó fenntartásához. Ez hasonló a „kódmegosztáshoz” a légitársaságokban.

Az amerikai buszipar legújabb fejleménye a "kínai negyedi busz" jelenség volt. Néhány évvel ezelőtt a New York-i kínai negyedben néhány vállalkozó szellemű üzletember buszokat indított a New York-i kínai negyedből a bostoni kínai negyedbe, kevesebb mint a felét fizetve a hagyományos busztársaságok árának, és töredékét annak, mint amennyibe a vonatozás vagy a repülés költsége. Azokat az ázsiai bevándorlókat célozták meg, akik vásárolni akartak vagy rokonukat meglátogatni, és olcsó és kényelmes szállításra volt szükségük. Bár a buszok modernek és kényelmesek voltak, a szolgáltatás csupasz volt – nem volt reklám, ügyfélszolgálat vagy buszpályaudvar. Az ügyfelek egyszerűen elmentek a buszmegállóba, megvárták a buszt, és felszálláskor fizettek a sofőrnek. Azok számára, akik nem hajlandók megtenni a sallangokat, ezek a cégek gyakorlatilag ugyanazt a szolgáltatást kínálták, mint a Greyhound, lényegesen alacsonyabb áron. Nem sokkal később híre ment a szolgáltatásról, és mindenféle utazó használni kezdte ezeket a buszjáratokat. Különösen népszerűvé váltak a diákok, a költségvetési utazók és az olyan emberek körében, akiknek egyszerűen kényelmesebb volt a szolgáltatás.

Hamarosan több busztársaság is megismételte ezt a modellt, és más piacokon is kínált szolgáltatást. Mostantól Philadelphiában, Virginiában, Washington DC-ben, Los Angelesben és San Franciscóban találhat ilyen típusú buszjáratokat. Ezen a ponton a "kínai negyedi busz" kifejezést lazábban használják az ilyen alacsony költségű/alacsony sallangú szolgáltatások leírására. A társaságok többségének, ha nem a többségének nem a kínai negyed a fő helyszíne, és előfordulhat, hogy egyáltalán nem látják el a bevándorló lakosságot. Amikor ezek a vállalatok először megkezdték működésüket, aggályok merültek fel a biztonsági előírásokkal kapcsolatban. Továbbra is vita folyik az iparágon belül arról, hogy ezek a fapados busztársaságok ugyanazokat az előírásokat tartják-e be, mint a hagyományos társaságok. Mindazonáltal az Egyesült Államokban működő összes busztársaságnak ugyanazon ellenőrzési szabványokon kell átesnie, és ugyanazokat a szabályokat kell betartania.

Az Egyesült Államokba látogatók számára nem mindig könnyű információt találni a menetrend szerinti buszjáratokról. Történelmileg az autóbusz-társaságok a helyszíni jegypénztáraknál árultak jegyeket. Sokan ma már a saját weboldalukon keresztül is árulnak. Míg a repülőgépes utazásokhoz számos online foglalási oldal létezik, amelyek lehetővé teszik az utazók számára, hogy összehasonlítsák a különböző fuvarozókat, a buszjáratokhoz nehezebb útvonalinformációkat találni.

Összességében a busz nagyszerű lehetőség az Egyesült Államokba látogatók számára, akik közlekedést keresnek az Egyesült Államok nagyobb városai között. A legtöbb városban nincs szükség autóra, kényelmetlen és drága lesz. A nagyvárosi területeken manapság több választási lehetőség kínálkozik a buszjáratokra, mint a közelmúltban bármikor. Főleg rövidebb utakra ez a legjobb módja a pénztárcabarát utazóknak.