RendszámokMinden magyar rendszám

Új vagy használt buszt vegyek?

Új vagy használt autóbusz eladása nagyon fontos kérdés az autóbusz-értékesítési piacon dolgozók számára. A kérdés megválaszolásához először azt kell kitalálnia, hogy hány kilométert fog megtenni az autóbusz évente, másodszor pedig hány évig lesz szüksége az eladó buszra. Ez általában attól függ, hogyan vezetik a buszt.

Például az egyházi buszok általában kevesebb, mint 8000 kilométert tesznek meg évente, míg egy kereskedelmi busztársaság akár 40 000 kilométert is megtehet évente. Ezután a charter busztársaságok futásteljesítménye nagymértékben változik a gazdaságtól és az adott ügyfélkörtől függően.

A legtöbb késői modell (2012 után) buszmotor élettartama eléri a 800 000 kilométert. A 200 000 kilométernél kevesebbet megtett autóbuszok alacsony futásteljesítménynek számítanak. Ami azt illeti, a Bluebook buszok eladási árai addig nem vonják le a dízelmotoros autóbuszok értékét, amíg meg nem haladják a 300 000 kilométert.

Ha Ön évente kevesebb mint 15 000 kilométert fog vezetni a buszával, miért költi el a teljes árat egy új buszra, ha az az első évben a futásteljesítménytől függetlenül az értékének 1/3-át veszíti? Vásárolhat felújított eladó használt buszokat egy eladó új busz árának feléért? 10 vagy több évbe telik, amíg csak 150 000 kilométert tesz meg a használt buszon. A normál templombusz esetében legalább 20 évbe telik, hogy ugyanezt megcsinálják!

Most, ha azt tervezi, hogy évente 30 000 kilométert vagy többet vezet a buszával, és több mint 5 éve birtokolja a buszt, akkor valószínűleg az új buszok értékesítése az Ön számára készült. De például, ha Ön egy kereskedelmi busztársaság, amelynek napi útvonala több mint 30 000 kilométert tesz ki évente, és a szerződése csak egy évre szól, akkor a használt buszok értékesítése Önnek szól.

Tudom, hogy az "Új vagy használt busz" számítások kissé zavaróak lehetnek. Ha nincs teljesen tisztában azzal, hogy eladó új buszt vagy eladó használt buszt vegyen, forduljon könyvelőjéhez, és ő szívesen elmagyarázza, melyik busz akció lenne a legmegfelelőbb az Ön számára.