RendszámokMinden magyar rendszám

Hogyan adja el autóját magántulajdonban

Új autó vásárlásának megtervezése izgalmas lehet, de a következő nagy vásárlása során gondolnia kell arra is, hogy mit kezd a régi autójával. Számos lehetőség kínálkozik, mint például a járművel való kereskedés a márkakereskedésben, vagy olyan jövedelmezőbb lehetőségek, mint például a jármű magáncélú eladása egy magánszemélynek.

Míg használt autó magáncélú eladása kedvezőbb árat jelenthet, a vevő keresése ijesztő lehet. Az értékesítési folyamat több időt is igénybe vehet, mint amire számítana, ezért készen kell állnia a türelemre. Ha márkakereskedés bevonása nélkül tervezi eladni járművét, íme hét dolgot kell figyelembe vennie.

Az autó állapota

Használt autójának megfelelő állapotban kell lennie, ha komolyan akarja vonzani a vásárlókat. Győződjön meg arról, hogy a jármű megfelelően karbantartott, és lehetőség szerint szakemberrel tisztíttassa meg a belsejét, és tisztítsa meg a külsejét. Minél jobb a jármű állapota, annál valószínűbb, hogy magasabb árat kap.

Döntse el, hol reklámozza autóját

Alapvető fontosságú, hogy alaposan fontolja meg, hol és hogyan fogja hirdetni járművét. Ausztráliában nagyon sok olyan weboldal található, ahol felsorolhatja eladó használt autóit, hogy komoly potenciális vásárlókat vonzzon.

Fontolja meg, hogy autóját szakemberrel részletezze

A jármű egyértelmű és részletes leírása tetszeni fog a potenciális vásárlóknak, és nagyobb valószínűséggel vonzza le vásárlói figyelmét egyértelmű, pontos és tömör hirdetésekkel. Kiváló ötlet egy professzionális kereskedő felkérése a hirdetés megírására, hiszen ők segíthetnek Önnek olyan összetett részletekkel kapcsolatban, mint a kilométer-számláló állása, a motor vagy a sebességváltó adatai, valamint a jármű történetének leírása. Egy szakember segíthet abban is, hogy nagyszerű fotókat válasszon hirdetéséhez.

Döntse el a kért árat

Nagyon fontos, hogy ésszerű árat adjon meg hirdetésében, mert ha irreálisan magas árat ad meg, akkor előfordulhat, hogy nem lesz vevő. Másrészt ne kérjen túl keveset a gyors eladásért, mert különben sajnálni fogja, miután az autó gazdát cserél.

Győződjön meg arról, hogy a papírjai rendben vannak

Gondoljon át minden olyan dokumentumra, amelyre szüksége van a zökkenőmentes értékesítéshez, mint például a jármű naplója, a szerviznyilvántartások és a használati utasítás, és győződjön meg arról, hogy készen áll a potenciális vásárlók általi ellenőrzésre. Ne felejtse el őszintén tájékoztatni a vásárlókat a fennmaradó regisztrációs összegről, ha kérik.

Legyen világos terv a vásárlókkal való találkozásra

Fontolja meg, hol találkozhat a vevőkkel a jármű átvizsgálása céljából. Ha azt tervezi, hogy megadja a címét, hajlandó-e arra, hogy idegenek özönljenek otthonába? Javasoljuk, hogy véletlenszerűen válasszon ki egy helyet, ahol találkozhat az autójával vevőkkel, és bármikor megkérheti barátját vagy családtagját, hogy kísérje el Önt, ha biztonsági aggályai vannak.

Hogyan zárjuk le az eladást

Ha komoly vevőhöz jutott, és már alig várja az ügylet lezárását, elengedhetetlen, hogy készítsen egy bizonylatot arról, hogy az autót a látottaknak megfelelően adja el. Vegye figyelembe a fizetési módot is, például a csekket, és azt, hogy mennyi időbe telik a kiegyenlítésük – ne adja át autója kulcsait, hacsak a vevő nem fizette ki a teljes összeget.