RendszámokMinden magyar rendszám

Buszbalesetek okai

Minden alkalommal, amikor felszáll egy buszra, átadja biztonságának irányítását a buszsofőrnek és a busztársaságnak. A buszsofőröknek alapos képzésen és jogosítványon kell részt venniük a vezetés előtt, hogy az utasok ne legyenek veszélyben. A buszbalesetek azonban továbbra is többféle okból történhetnek.

A buszvezetők még szakképzettséggel is hibázhatnak. Ezenkívül az a busztársaság, amely nem gondoskodik megfelelően a buszairól és a kapcsolódó felszereléseiről, veszélybe sodorja utasait, függetlenül attól, hogy mennyire biztonságos a sofőr. Azok az útépítő cégek, amelyek figyelmen kívül hagyják a veszélyeket, vagy nem jelölik ki a veszélyes utakat, szintén hozzájárulhatnak a balesetek valószínűségéhez és súlyosságához. Nem számít, hogy a busszal utazik-e mindennap munkába vagy iskolába, vagy ha a busszal utazik hosszú távú utakra, tisztában kell lennie a buszbalesetek kockázatával.

Buszbalesetek

A buszbalesetek érinthetik egyedül a buszt, vagy más járműveket vagy gyalogosokat. Évente több ezer buszbalesetről számolnak be az Egyesült Államokban, amelyek ugyanennyi sérülést és több száz halálos áldozatot követelnek. A buszbaleseteket számos ok okozhatja, többek között:

Busz alkatrészek meghibásodása. Mechanikai meghibásodás léphet fel, ha egy busz elöregedett, és az idők során nem karbantartották és javították megfelelően. Előfordulhat, hogy egyes alkatrészek nem túlzott használat miatt hibásodnak meg, hanem azért, mert gyengébb módon tervezték vagy gyártották őket.

Driver hiba. Az országszerte közlekedő buszsofőrök fáradtságtól szenvedhetnek, és megelőzhető hibákat követhetnek el. A városi buszvezetők olyan hibákat követhetnek el a közlekedésben, amelyek végül elkerülhető balesettel végződnek.

Út- és építési hibák. Útjaink és hídjaink mentén gyakoriak az építkezések. Előfordul azonban, hogy a dolgozók nem figyelmeztetik a járművezetőket a potenciális veszélyekre, vagy nem hagyják el az úttestet akadályozó gépeket vagy egyéb anyagokat. Ezek az akadályok végül egy busz lezuhanását okozhatják.

Más vakmerő sofőrök. A többi járművezető viselkedése nagyban növelheti a baleset valószínűségét. A személygépkocsi-vezetők gyakran a csomagtérajtós buszokat, vagy veszélyesen száguldoznak körülöttük. A buszbalesetek rendkívül veszélyesek a busz utasaira, mivel a buszok gyakran borulnak fel, és sok utas nem használja a biztonsági övet.

Buszveszély

Az autóbuszok nem csak a buszon ülőket, hanem a gyalogosokat és a többi járműben ülőket is sérülésveszélyt jelentenek. A buszok nagy mérete és tömege miatt nehezen tudnak gyorsan megállni. Emiatt jelentős kockázatot jelentenek a forgalomban való vezetés során. Ha az elöl haladó autónak fékeznie kell, előfordulhat, hogy a mögötte haladó busz nem tud időben megállni. Ugyanígy, ha a buszsofőr nem lát egy gyalogost vagy egy másik járművet az úton, akkor nehéz lehet a busznak kellőképpen fékeznie, hogy elkerülje az ütközést.