RendszámokMinden magyar rendszám

Biztonságos utazás télen

Rendkívül hideg időben számos lehetséges veszély fenyeget. Tehát itt van néhány autóalkatrész, amelyeket érdemes időt szánni az ellenőrzésre, mielőtt hosszú téli utakra indulna.

Fagyálló oldat

A fagyálló megakadályozza a motor hűtőfolyadékának megfagyását, ezért ügyeljen a keverék megfelelő arányú keverésére - ellenkező esetben a hűtő vagy a vízszivattyú lefagyhat és jelentős károkat okozhat. A téli hónapokban vagy nagyon alacsony hőmérsékletű területeken autójának koncentráltabb hűtőfolyadékra lesz szüksége – a megfelelő folyadék kiválasztásához olvassa el az autó használati útmutatóját. Egyes autómodellek nagyon hosszú eltarthatóságú fagyállót használnak, míg más modelleknél már néhány év elteltével ki kell cserélni a megoldást. A fagyálló oldatok nagyon mérgezőek, ezért szorosan zárja le a fedelet, és tárolja biztonságos helyen.

Gumiabroncsok

A gumiabroncsok az egyetlen olyan része a járműnek, amely közvetlenül érintkezik az útfelülettel - egy ökölnyinél alig nagyobb területtel -, rossz időben pedig az abroncsoknak keményebben kell dolgozniuk, ezért a karbantartás és a gumi állapotának ellenőrzése a legfontosabb. Javasoljuk, hogy az abroncshornyok legalább 3 milliméter mélyek legyenek. Ellenőrizze, hogy nem sérültek-e a gumiabroncsok, és győződjön meg arról, hogy a gumiabroncsok nyomása megfelel a jármű terhelésének. Ha jeges és havas terepre szeretne menni, feltétlenül használjon az utazáshoz megfelelő speciális gumiabroncsokat

Fényrendszer

Télen kevesebb a napsütéses órák száma, ráadásul a rossz időjárás csökkenti a láthatóságot a forgalomban. Ez azt jelenti, hogy a jármű világítási rendszere fontos tényező az utazás biztonsága szempontjából. Győződjön meg arról, hogy minden lámpa működik és tiszta. Gondosan ellenőrizze az oldalsó irányjelzőket, valamint a rendszámtábla világítását. Ügyeljen a fényszóró megvilágítási szögének beállítására, ha a szokásosnál több utast/rakományt szállít.

Az akkumulátor

Akár benzin-, dízel-, hibrid- vagy villanymotorral hajtotta autóját, az alacsonyabb hőmérséklet több munkát jelent az akkumulátoron. Minden használt járműben 12 V-os akkumulátor található, amely biztosítja a kritikus elektromos rendszerek zavartalan működését, ezért az akkumulátor állapotának ellenőrzése elengedhetetlen. Fontolja meg a 12 V-os akkumulátorcsomag cseréjét, ha az 5 évnél régebbi. Ha nem tervezi hosszabb ideig használni, fontolja meg az akkumulátortöltő használatát, hogy biztosítsa az akkumulátor legjobb állapotát. Ha elektromos járműveket vezet, és nem tervezi használni az ünnepek alatt, győződjön meg arról, hogy az akkumulátor töltöttségi szintje legalább 10%, mielőtt leparkolja.

Járműbe épített felszerelés

Gépkocsija általában rendelkezik alapvető sürgősségi segélyfelszereléssel, az egyes országok szabályozásától függően, de ha télen tervezi az utazást, végezzen alapos ellenőrzést, és készítsen elő néhány extra felszerelést. Ellenőrizze a pótabroncs és a felfújó, vagy bármely kapcsolódó felszerelés, például emelő, csavarváltó vagy vonóhorog állapotát. Vigyél magaddal telefontöltőt. Ha a jármű nem rendelkezik USB-porttal, vásároljon adaptert a jármű 12 V-os aljzatához, ami általában nagyon kedvező árú.

Hozz magaddal meleg holmikat, például takarót, kabátot, sapkát, kesztyűt és csizmát – arra az esetre, ha rossz időben az utcán ragadna. Vészhelyzet esetére tartson az autóban vizet és rágcsálnivalókat, például sütiket vagy csokoládét. Ügyeljen arra, hogy az üzemanyagtank legalább 1/4-éig tartsa, mert ha hirtelen elakad az úton, akkor járnia kell az autó motorját.